Nybörjarkurs i Biodling

Vår nästa kurs i biodling i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan startar i februari 2020. Nedan följer lite information,

Inga förkunskaper krävs.

Kursen är på totalt 40 studiecirkeltimmar fördelat på 10 tillfällen. Kursen ger grundläggande kunskaper om bin och biodling. Kursdeltagarna får tillräckliga kunskaper för att med mentor kunna skaffa bin redan första året.

Av kurstillfällena är 6 med teori och de kommer att hållas kvällstid i en lokal och 4 kurstillfällen dagtid på en lördag eller söndag med praktik i bigård hos någon av föreningens medlemmar.

Kursstart blir tisdagen den 25 feb 2020 och därefter varje tisdag under sex veckor. De praktiska avsnitten blir senare under våren och sommaren och består av:

  • Vårundersökning
  • Utökning
  • Avläggare
  • Skattning och slungning av honung

Kurslitteratur ingår i kursavgiften och delas ut vid första tillfället.

Kursen ges i ett samarbete mellan Landvetter biodlarförening och Studieförbundet Vuxenskolan. För nya medlemmar som går kursen lämnar föreningen stöd i form av mentor. För den som bor i lägenhet kan föreningen också hjälpa till med uppställningsplats för bikupor.

Anmälan sker till Studieförbundet Vuxenskolan

 

Vad tycker våra tidigare kursdeltagare?

”-Skall vi inte skaffa bin sa hon….”

Sagt och gjort….. jag gick kursen i år 2019 för att få lite grundläggande kunskap om biodling, det kan väl inte vara så svårt med bin tänkte jag…… på kvällen efter första lektionstillfället och lite bläddrande i kursboken senare insåg jag att det kanske var lite mera till det än att bara fösa in bina i kupan och vänta på honungen.

Kursen har gett mig en bred grund för att kunna börja med biodling men det som verkligen hjälpt på vägen är de kunniga och passionerade kursledarna och medlemmarna i föreningen som man alltid kan fråga om råd. Där finns ju ett par hundra års erfarenhet…. som dock ibland pekar åt olika håll men så är det med biodling alla sätt är bra utom de dåliga.

Att de teoretiska momenten har varvats med praktiska ute i bigård har varit mycket bra då det alltid är bra att kunna titta och känna ute i verkligheten.

Nu kan jag sammanfatta mitt första biår med min egna honung, 2 bistick mot min resa mot 100, då först är man en riktig biodlare fick jag lära mig på kursen.

-Tobias  Wange-Lundvall, kursdeltagare 2019